Det var en gang en stor stolt håndballkommune på Jæren som het Stavanger……

Fra midten av 80 tallet til litt ut på 90-tallet var Stavanger ledende i landet med 4 seriemesterskap, 3 sluttspilstriumfer og 2 cupseire.  De slo blant annet våre gutter 21 – 20 i finalen i finalen i 1991. I denne perioden var Viking HK lillebror i byen, men de stod for en av største «bombene» i cupens historie, da de slo storebror Stavanger 21 – 17 i finalen i 1988.  Det var første gang håndball-Norge virkelig ble kjent med håndballtalentet Rune Erland!  Men tapet til tross, Stavanger var fortsatt storebror i noen år til.

Skiftet i byen kom tidlig på 90 tallet og Viking HK overtok sakte men sikkert byens håndballtrone.  5 cupfinaler spilte klubben i tidsrommet 1992 – 2000.  3 seire og tap 2 ble fasiten.  Tre av finalene var mot Runar med 2 – 1 i seire til Runar som resultat.

Et seriemesterskap ble det også på siddisene, da de kunne løfte pokalen etter 1997/98 sesongen etter et rotterace mot Sandefjord TIF og Runar.

Sentral på Viking HK var en lynving på venstre kanten, Stig Penne.  Og Stig har vi tatt en liten prat med.

Navn – Stig Penne         

Fødeby – Stavanger, men vokste opp på Klepp 

Sivilstatus – Gift med Bente og vi har 3 gutter sammen

Posisjon – Venstre ving, midtback til det ble endelig klart at jeg ikke ble høyere enn 172 cm.     

Landskamper?                  80

Landslagsscoringer?      160

Klubber i den aktive karrieren – Reisen gikk fra Voll, Klepp, Nærbø, SIF, Viking og Stavanger Håndball

Meritter – 1 seriegull og 4 NM gull

Hva gjør du nå (jobb) – Jobber med IT og mobiltelefoni – Ansatt i Telenor Norge AS, og er akkurat ferdig med fire år i kommunestyret i Klepp. Er i tillegg trener for mine tre barn, i klubbene Voll IL og Nærbø IL. Trener også er Sonelag for Region SørVest.

De tre beste minner fra tiden som Elitespiller (må ikke være sport / humor er også fint) –

 1. Alle de fine landslagssamlingene der vi satt på rommet til Svein Erik Bjerkreim, han var utømmelig med røverhistorier, og en fantastisk historieforteller.
 2. Opplevelsen eller årene da vi unge gutter i Viking ble til voksne menn. Kontinuerlig fremgang og masse trening sammen med gode venner.
 3. Mesterskapene (EM og VM) i 1999, 2000 og 2001 var en flott opplevelse.

Beste spiller du har spilt sammen med og hvorfor – Klarer ikke skille Steinar Ege og Christian Berge. Kom til Stavanger som unge lovende spillere og vokste vanvittig. Christian er et håndballgeni, tar til seg kunnskap, naturlig leder, bygde seg opp fysisk og tørstet etter å vinne. Steinar sine første år på reisen mot verdens beste målvakt fikk jeg følge tett. Utrolig å se hvordan han som menneske og spiller vokste. Hans evne til å kreve alt av forsvaret foran seg og det faktum at han hatet å slippe inn mål, gjorde ham spesiell. Så var det utrolig gøy å se at de vokste videre etter at de reiste til Tyskland.

Hvilken RUNARspiller var den verste å spille imot og hvorfor? Flere jeg kunne nevnt, hadde alltid veldig gode målvakter. Jeg bommet alltid litt mer enn jeg burde, og det kom tydelig fram i Runarhallen. Ellers var det alltid vondt å møte Jon Egil Ek.

Beste minne fra kamper mot Runar (må ikke være sportslig – flere ting kan også nevnes) – Det må være vaflene etter kampene, og alle de vennlige folkene i Runarhallen. Sportslig var det en skinnsyk opplevelse å vinne semifinalen i NM (96/97), fire ekstraomganger og straffekonkurranse. Husker jeg skåret på den femte straffen, og i tillegg den sjette avgjørende straffen. Jevnere kan det ikke få blitt, og det var Runar som burde vunnet. Vi var heldige som sikret ekstraomganger både en og to ganger.

Verste minne fra kamper mot Runar (må ikke være sportslig – flere ting kan også nevnes). Vi tapte jo en god del mot disse to lagene fra Sandefjord. Da var det ekstra langt å kjøre buss hjem til Rogaland.

Det beste med Runar fra din aktive karriere (det er lov med flere ting). Man følte seg alltid velkommen i Runarhallen, hyggelige folk og sunn konkurranse. Engasjementet fra spillere, ledere og ikke minst alle andre støttespillere var enormt. Håndballen og Runar fikk virkelig blomstre når den nye flotte hallen ble ferdig. Runar var virkelig et lokomotiv som var med på å dra herrehåndballen videre.

Det verste med Runar fra din aktive karriere (det er lov med flere ting)? Ikke så mye å nevne her, bortsett fra litt for mange tapte kamper!

Hadde du noen ritualer på kampdag – Nei, jeg finnes ikke overtroisk. Hadde ofte en liten løpe økt eller styrkeøkt på kampdag. Den beste medisinen for å holde spenningsnivået under kontroll.

Hva var det beste med å være elite håndballspiller – Håndball er i seg selv er vanvittig gøy, spennende, hurtig og fysisk krevende. Allikevel det sosiale sammen med håndballfamilien jeg husker best. Elite spillere i håndball har dårligere vilkår enn fotballspillere, men de presterer bedre.

Hva var det verste med å være elite håndballspiller – Man mister fri i helgene og tilgang på vinter, snø og fjell.

Hva skal man absolutt oppleve hvis man noen ganger besøker ditt hjemmested og hvorfor – Jeg kommer fra Klepp på Jæren. Det mest unike er de vanvittig flotte strendene. Borestranda, Orrestranda og mange flere små strender, er alltid på topp når Norges fineste strender skal kåres. De bør og kan besøkes året rundt. Like flott uansett vær! I tillegg er det surfeparadis!

Hvis du fikk velge en person i verden død eller levende som du fikk tilbringe en dag med, hvem skulle du velge og hvorfor: Aner ikke, det er så mange spennende personer.

Hvor går drømmereisen – Bør vel nevne Kroatia, sikker reist dit 25-30 ganger. Nå drar vi oftest til Bremanger, hvor kona sin slekt kommer fra. Liker bedre og bedre å feriere i Norge.

Drømme 7’er (historisk) du har spilt sammen med:

 • Målvakt:                             Steinar Ege        
 • Venstre kant:                    Håvard Tvedten
 • Høyre kant:                       Asle Gran
 • Linjespiller                        Frank Løke
 • Venstre Bak:                     Frode Hagen
 • Midt Bak:                           Christian Berge
 • Høyre bak:                         Jan Thomas Lauritsen
 • Trener:                                Gunnar Blombäck