Runar Sandefjord – FyllingenBergen Søndag kl. 17:00 – Runar

Runar Sandefjord – FyllingenBergen Søndag kl. 17:00

Søndag møter gutta FyllingenBergen og hva kan vi fortelle om Fyllingen og eventuelt Bergen.

Fyllingsdalen er en bydel i Bergen og har snaue 30.000 innbyggere. Navnet har den fått etter gården Fyllingen.  Muligens er navnet hentet fra norrønt fela som betyr «gjemme» eller «skule».  Vi finner den teorien som svært sannsynlig da det er ganske opplagt at Bergensere har hatt et stort behov for å «gjemme» unna drabantbyen syd for byen.

Fyllingsdalen

Bortsett fra at Fyllingsdalen er en drabantby er det ikke mye å skrive om.  Av en eller annen merkelig grunn er mange av hovedveiene i Fyllingsdalen oppkalt etter fremstående svenske personligheter som Folke Bernadotte, Ture Nermann, Torgny Segerstedt, Karl Hjalmar Branting og Dag Hammarskjøld. 

En typisk blokk i Fyllingsdalen

For at vi skal klare å skrive litt mer, må vi ta med oss Bergen eller Bjørgvin som det en gang hette.  Bjørgvin ble grunnlagt av Olav Kyrre i 1070.  Navnet betyr «den grønne engen mellom fjellene». I Bjørgvin bor det stort sett Bergensere.  Og Bergensere er et merkelig folkeslag.  De har en utrolig stolthet for byen, noe vi Østlendinger har vanskelig å forstå, da det stort sett kun er to ting Bjørgvin er kjent for:

  1. Regn
  2. Svartedauden
Bjørgvin enn flott sommerdag!

Bjørgvin har flest regnværsdager i forhold til andre store byer i Norge.  Et normalt år regner det minimum 200 dager.  Det er dobbelt så mange regnværsdager i Bjørgvin som i Oslo.  Hvis vi sammenligner med solbyen Sandefjord så snakker vi nok om tre eller fire ganger så mye regn! I januar regnet det 31 dager og siden ingen måneder har mer enn 31 dager så antar vi at det regnet hver dag!

En vanlig værmelding i vårt vakre land

Svartedauden kom til Bjørgvin i februar 1349. Svartedauden, den sorte død eller den store mannedauden var en antatt byllepest som tok livet av anslagsvis 1/3 del av Norges befolkning. Det gikk spesielt hardt utover prestene da prestene skulle se til syke og døende.

Så hvorfor i all verden er Bergensere så stolte og «breikjefta»?  Er det på grunn av et passe dårlig fotballag i Brann? Er det på grunn av Tyskerbryggen og Hansabryggen?  

Ikke vet vi, men de skal ha for at de har fostret noen gode musikere i Edvard Grieg og Ole Bull. En og annen forfatter kan byen også skryte av!  Men det er klart, når du må sitte inne hele tiden på grunn av været så må du jo finne på noe! 

Tyskerbryggen i Bjørgvin (bildet er nok manipulert da det ikke regner)