Sergej Demidov – Runar

Sergej Demidov

Før helgen fikk vi den triste nyheten om at Sergej Demidov hadde gått bort, kun 59 år gammel.

Selv om han spilte for «konkurrenten» Sandefjord Håndballklubb (SHK), satte han også spor i fra seg på Haukerød.  Vi har bladd litt i Runararkivene og funnet frem noen gamle bilder og minner om Trollmannen fra Riga.  Men først tok vi en liten prat med Gunnar Pettersen og Thor Klaveness som hentet Sergej til Sandefjord

Gunner og Thor forteller:  I nyttårshelgen 89/90 spilte SHK i en nyttårsturnering i Rostock.  Hjemmelaget Empor Rostock hadde en liten turnering der blant andre Celtnieks Riga spilte.

Gunnar, Thor og Ørnulv Bjercke satt å så nevnte Riga og ble mektig imponert over Rigas Sergej Demidov.  Han burde vi kjøpe sier herrene Bjercke/Klaveness og GP var ikke sen med å være enig.  Under banketten på kvelden kommer Sergej bort til Sandefjord gjengen og får straks en god tone med dem. Det viser seg at han er litt søkende etter å komme seg til Norge, og da begynner ballen å rulle…

Det viste seg at det ikke var enkelt å få storspilleren, som 3 ganger på 80-tallet var kåret til Sovjets beste håndballspiller, fri fra Sovjetunionen.  Men etter mange måneders iherdig jobbing, var avtalen i boks, og Sergej kom til Sandefjord sommeren 1990.  Sikkert mange som tenker at det var en dyr overgang, men alt Celtnieks Riga forlangte, var litt treningsutstyr og en treningsleir i Norge!  Sergej ble med det den første Sovjetiske lagspiller i Norge uansett idrett!

I Sergej sin første sesong i Norge, sesongen 90/91, viste han håndballferdigheter som ingen her til lands hadde sett før.  Vi støtter GP i hans påstand om at Sergej er den desidert beste håndballspilleren som har spilt i den norske ligaen.  Så får vi Runarfolket hevde at Mats Fransson er den nest beste…..

Runars første cupfinale kom sesongen 90/91 og motstander var laget fra Bugården.  I en seriekamp noen uker før cupfinalen spilte vi hjemme mot SHK og kampen endte 18-18.  «Bulle» hadde stått som en levende vegg og blant annet tatt to av skuddene til Sergej fast.  Så det var med en viss optimisme vi reiste til Drammen for cupfinalen, mot det som den gang var storebror.  Det vi ikke viste var at Trollmannen fra Riga hadde helt andre planer.  Han «skammet» seg over seriekampen og fortalte GP.  Gunnar, du vet jeg er en god håndballspiller.  Bare vent til cupfinalen da skal jeg vise dem!  Når Bulle går dit, så skyter jeg dit (motsatt side).  Når Bulle går dit (andre veien) så skyter jeg dit (motsatt).  Og resten er historie!  SHK vant 24 -18 og Sergej var finalens gigant med sine 9 scoringer!!

Sergej, banens gigant i cupfinalen

Men vi fikk vår revansje kort tid etterpå da vi tok vår første tittel. Etter at Sergej igjen herjet med oss i første sluttspillfinale, vant vi de to neste og dermed sluttspillet sesongen 90/91

Sergej holdt oppvisning i første sluttspillfinale våren 90

Og til slutt.  Litt Demidov har vi hatt på Haukerød også.  Sergej sin sønn Vadim spilte sin juniorfotball i Runar.