NM i friidrett – IL Runar – Runar

NM i friidrett – IL Runar

IL Runar er som dere alle vet et fleridrettslag og det er ikke kun håndballen som har eliteutøvere.  Runar Friidrett har en av landets sterkeste junioravdelinger og i helgen var flere av dem med i NM for seniorer.  Har utmerket flere av klubbens unge utøvere seg i kamp mot langt eldre utøvere.

Og vi begynner med klubbens første gull siden Marius Bakken vant 1.500 meter i 2004.  På 3.000 meter hinder var 19 årige Andrea Modin Engesæth en av forhåndsfavorittene.  Da startskuddet gikk var det heller aldri noen tvil, Andrea løp rett i tet og dro i fra de andre før første runde var unnagjort.  7,5 runde senere var NM gullet i boks og med tiden 9.57.95 er den 8. beste senior i Norge gjennom alle tider.  I tillegg er tiden den nest beste juniortid i verden i år, kun sekundet bak nr. 1!!

Dette var Andreas tredje løp på distansen noensinne. Kravene til avlyste EM og OL i år var satt til hhv 9.55 og 9.30, så her der det absolutt muligheter for mesterskapsløping i årene framover, spesielt når vi vet at hun løp hele løpet alene i tet.

På 1500 meter kvinner stilte Runar med to 17 åringer til start, Ina Halle Haugen og Mari Roligheten Ruud.  Jentene stilte til start med hhv. Fjerde og niende beste årsbeste blant de startende. Både i forsøket og finalen viste jentene taktisk løping på høyt nivå og kunne feire med imponerende 3. plass og bronsemedalje til Ina og en 4. plass ti Mari. Sist klubben fikk NM-medalje på 1500m for kvinner var da mamma Gunhild tok bronsen i 2002, altså året før jentene ble født …

Oppildnet av de gode løpene valgte begge å «slenge seg med» på 800 meter forsøk, kort tid etter 1.500 meter finalen. Mens Ina ble slått ut med kun 7 hundredelers margin, overrasket Maren med å ta seg til finalen. Og hvilken finale det ble med 5.plass og pers med 2.10.45 på Maren! Til sammenligning hadde Maren kun 13.beste årsbeste tid blant de startende, så en 5.plass i dette selskapet var råsterkt!

På 5.000 meter menn stilte Runar med Simen Halle Haugen.  Øvelsen har fått en nivåheving i år med 9 mann under 14 minutter (og det uten at Jakob og Filip Ingebrigtsen har løpt distansen). Simen endte på en fin 8.plass i NM, omtrent akkurat som forventet utfra årsbeste og perser. Simen har i år vist at han er rett i ryggen på de neste beste i Norge og det er lov å håpe på at han med ytterligere fremgang snart kan kjempe om posisjonen «best utenfor Sandnes».

Hele Runar er stolte over prestasjonene i helgen og vi gleder oss til å følge med på neste mesterskap som er NM terrengløp i Skien 11.oktober. Her blir det en fyldig Runar-tropp!

Andrea Modin Engesæth og Ina Halle Haugen etter utmerkelsen Sandefjords beste idrettsutøvere i 2019 (pris gitt av Thorbjørn Hansens Stiftelse)